Regidoria de Participació Ciutadana i Lluita contra la Corrupció


Esteu aquí: Inici Notícies EL GOVERN PRESENTA ALS GRUPS EL NOU ESBORRANY DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA, QUE INCORPORA NOVETATS PER PROMOURE LA IMPLICACIÓ DELS VEÏNS A LA CIUTAT

EL GOVERN PRESENTA ALS GRUPS EL NOU ESBORRANY DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA, QUE INCORPORA NOVETATS PER PROMOURE LA IMPLICACIÓ DELS VEÏNS A LA CIUTAT

El document s’ha elaborat després d’un ampli procés amb la participació de 175 associacions i 220 persones, així com 14 reunions en els Consells de Barri Es regula el funcionament dels Processos Participatius, les Taules Temàtiques de Participació, les Consultes Ciutadanes i la intervenció als plens a títol individual

L'Ajuntament de Lleida ha presentat avui als grups municipals l'esborrany del nou reglament de Participació Ciutadana, que contempla l'actualització de l'actual, que data del 2006, adaptant-lo al marc legal. El tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, s'ha mostrat satisfet per poder culminar la tasca de redacció del nou reglament i ha destacat que la voluntat del govern és que es pugui aprovar ben aviat i amb el màxim consens possible. Tall de veu de Joan Gómez

L'elaboració del nou reglament s'ha dut a terme mitjançant un ampli procés de participació ciutadana, que es va iniciar durant l'any 2016. Ha comptat amb la celebració de 17 tallers de 8 sectorials de debat amb entitats i col·lectius de la ciutat, amb la participació de 175 associacions i 220 persones. Durant l'any passat es va dur a terme una segona fase d'aquest procés participatiu, que va ser encarregada a l'empresa Mirada Local, i que ha inclòs 14 reunions de Consells de Zona o Barri i un informe final, d'on ha sortit aquest nou esborrany.

Entre les novetats del nou document destaquen sis aspectes:

-Pel que fa als òrgans de participació, el reglament vigent preveia "tallers de projectes" per a projectes urbanístics, figura que ara s'amplia a altres àmbits sectorials rebatejada com a Taules Temàtiques de Participació. A més, s'obre la participació en els Consells Territorials a personals a títol individual. Fins ara ja s'aplicava en la pràctica, però no constava així al reglament. També es suprimeix el Consell Social de Ciutat, que no s'havia arribat a constituir, en considerar que hi ha prou òrgans de participació, entre ells el Consell Econòmic i Social, que es manté.

-Es regula el funcionament dels Processos Participatius com a element clau de participació ciutadana i coproducció de polítiques públiques. El document defineix com ha de fer-se tot el procés des de la fase d'informació, a la de debat, recollida de propostes i el retorn final.

-Es preveuen altres mecanismes de participació ciutadana com enquestes, fòrums ciutadans i grups o comissions de treball.

-Serà possible fer preguntes al ple a títol individual, presentant-les 96 hores abans a la Junta de Portaveus i sempre que es tractin temes de competència municipal.

-Es dedica un capítol del nou reglament al foment del teixit associatiu de la ciutat, on constaran les accions de suport a les entitats que du a terme l'Ajuntament, que agafa el compromís de promoure la cultura associativa, la xarxa associativa de la ciutat amb campanyes periòdiques, així com el suport amb ajudes i cessió d'espais.

-Paral·lelament a les consultes populars, de regulació supramunicipal, s'introdueixen les Consultes Ciutadanes, amb una o diverses preguntes d'interès sobre temes d'interès per la ciutat que podran convocar-se quan es consideri oportú.

Un cop lliurat el document als grups municipals, ara s'obre una fase de presentació d'esmenes i negociació que acabarà amb l'aprovació del nou reglament en el ple municipal. La presentació ha comptat també amb la participació dels regidors Marta Gispert, Daniel Rubio i Carlos González.

Regidoria de Participació Ciutadana i Lluita contra la Corrupció
Av. de Tortosa, 2 (Edifici Mercolleida 1a planta)
25005 Lleida
Tel. 973 700 453
a|e:participacio@paeria.cat

Horari d'atenció a la ciutadania
de 10:00 a 14:00 hores
de dilluns a divendres.

Inici · Avís legal · Mapa Web

© Regidoria de Participació Ciutadana i Lluita contra la Corrupció de l'Ajuntament de Lleida.