LA PAERIA REP ELS ALUMNES LLEIDATANS QUE HAN ESTAT ALS CAMPAMENTS SAHRAUÍS DE TINDOUF
El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha rebut a la Paeria els alumnes que han viatjat aquest mes de març als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Els joves de l’IES Ronda i l’INS Torrevicens han estat als campaments durant 11 dies i han pogut conèixer la realitat amb què es veuen obligats a viure milers de persones. L’expedició ha estat formada per una trentena de persones, amb 24 alumnes i responsables dels centres educatius, un tècnic municipal i representants de l’associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent.
Gómez ha destacat que aquest és el 6è any que s’organitza el viatge a terreny, emmarcat en el projecte Cicles formatius a Terreny, i que l’experiència suposa una vivència excepcional per als alumnes. En aquests temps de convivència, els alumnes s’han allotjat amb les famílies dels campaments i han realitzat pràctiques en centres de caire socioeducatiu i sanitari com centres de salut, hospitals, escoles, centres de discapacitats, etc. L’objectiu és la conscienciació sobre la realitat del poble sahrauí i la realització d'un futur vincle i coneixement de la situació dels campaments.
El viatge s’ha fet del 3 al 13 de març i avui s’ha lliurat els diplomes als participants. Durant l’acte, que s’ha fet al Saló de Sessions, s’han projectat fotos i un vídeo de l’experiència viscuda a Tindouf. L’acte ha comptat amb la presència dels regidors Toni Postius, Paco Cerdà i Francesc Gabarrell, així com dels responsables dels dos centres educatius i del president i el vicepresident de l‘Associació del Sàhara de les Terres de Ponent, Roger Seró i Ivan Escudé, respectivament.
Els Cicles formatius a Terreny és un projecte de formació i sensibilització per a la solidaritat que s’adreça a l’alumnat i el professorat de Cicles Formatius de Grau Superior i que inclou un viatge a un campament de persones refugiades Sahrauís a Tindouf, a Algèria. Viure una experiència sobre terreny és un dels aprenentatges més significatius de la vida d’una persona, que aporta esperit crític i una actitud més transformadora. Des d’una perspectiva de sensibilització transformadora, les persones que viuen una experiència a terreny tenen una capacitat exponencial de transmetre un discurs sensibilitzador a la societat, és a dir, tenen la possibilitat de convertir-se en agents de sensibilització en el seu entorn més proper.